Donorschap en het belang van het kind

DONORSCHAP EN HET BELANG VAN HET KIND

 

De afgelopen tijd is het onderwerp zaad en eiceldonatie, geregeld in het nieuws geweest.

In onze praktijk bij Fiom Utrecht is dit ook met regelmaat, onderwerp van gesprek.

Met name in onze begeleiding van mensen, die voor het vervullen van hun kinderwens afhankelijk zijn van een donor. Daarover straks meer.

 

VOOR 2004

 

In het verleden gebeurde donorschap geheel anoniem en de gangbare opvatting was toen, dat zaaddonoren niet te traceren moesten zijn.

De wensen van de wensouders en de anonimiteit van de zaaddonor stonden voorop.

Men realiseerde zich niet wat dit voor een kind kon betekenen, als een deel van jouw afstamming niet bekend was en mogelijk nooit bekend zou worden.

Inmiddels weten we dat dit een enorme impact heeft gehad op de identiteitsontwikkeling van kinderen. Je had te leven met onbeantwoorde vragen over jouw biologische vader, verlangde naar herkenning, vroeg jezelf af of er in Nederland nog halfbroers en -zussen zouden zijn.

Gelukkig is dit verleden tijd.

 

AFSTAMMINGSRECHT

 

De opvatting over het recht op afstammingsinformatie is enorm veranderd.

Vanaf 2004 mogen klinieken in Nederland geen gebruik meer maken van anonieme donoren.

Veel donorkinderen die verwekt zijn met behulp van een anonieme donor, voelen de behoefte om op zoek te gaan naar hun donorvader. Maar hoe kun je zoeken als je helemaal geen gegevens hebt, of als de gegevens van de kliniek onjuist of vernietigd zijn? Dan kun je wel proberen te zoeken op basis van je DNA-profiel.

Fiom is van mening dat iedereen toegang moet hebben tot zijn of haar afstammingsgegevens.

Door middel van het vergelijken van DNA-profielen kan verwantschap worden aangetoond.

Onze collega’s bij Fiom.nl beheren deze KID-DNA Databank.

Indien je hierover meer informatie wil, kijk dan op de website van www.fiom.nl

 

HEDEN

 

Nog even terug naar onze praktijk, waarin wij mensen met een kinderwens begeleiden bij hun overweging, wel of niet op zoek te gaan naar een donor. Wij zijn blij dat steeds meer wensouders zich bewust zijn, dat anoniem donorschap in het buitenland mogelijk, maar niet wenselijk is.

Deze wensouders lukt het om, naast hun eigen grote verlangen, het belang van hun gewenste kind duidelijk voor ogen te zien. Ook als dit betekent dat men soms met langere wachttijden te maken krijgt.

De mogelijkheden van de fertiliteitsklinieken over de grens, lonken soms enorm.

Transparantie en helderheid kunnen geven over de afstamming van het toekomstige kind, weet dit gelukkig meestal te weerstaan.