Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als zwanger worden op een natuurlijke manier niet lukt, kan een vruchtbaarheidsbehandeling de volgende stap zijn. Zo’n traject kan intensief zijn en de begeleiding is vaak vooral gericht op het medische stuk. Terwijl je waarschijnlijk ook met verschillende emoties te maken krijgt. Misschien ervaar je een gevoel van onmacht, controleverlies en onzekerheid of het wel gaat lukken. Daarnaast kan een vruchtbaarheidstraject zorgen voor spanning binnen de relatie. Bijvoorbeeld als jij en je partner verschillend denken over hoe lang je wilt doorgaan met de behandeling.

Invloed op de situatie

Bij Fiom Utrecht bieden we tijdens een vruchtbaarheidstraject gesprekken aan, zowel individueel als samen met je partner. We bespreken waar je tegenaan loopt en hoe je daar tot nu toe mee bent omgegaan. Als blijkt dat dit niet de manier is die bij je past, zullen we hulpmiddelen aanreiken die wel bij je passen. Dit kan je helpen om te ervaren dat je zelf invloed hebt op hoe bepaalde zaken verlopen. Hoe de situatie ook is, je hoeft dan niet het gevoel te hebben dat het je allemaal overkomt.

Wat we vaak horen over een vruchtbaarheidstraject:

  • Het voelt alsof je in een sneltrein zit en van behandeling naar behandeling raast. Het een volgt het ander op en voor je het weet ben je alweer bezig met het volgende traject. Hierover gaan we met je in gesprek; het is belangrijk dat je de tijd durft te nemen om na te denken en te voelen of dit is wat je wilt.
  • Als partner kun je in het ziekenhuis de ervaring hebben dat je nauwelijks wordt gezien. Alle aandacht gaat uit naar de vrouw die de behandelingen ondergaat. Daarnaast ervaar je misschien een machteloos gevoel, omdat zij de (meeste) medische ingrepen moet ondergaan en jij voor je gevoel niets kunt doen. We kunnen bespreken wat dit met jou als partner doet en wat je hierin kunt veranderen.
Neem contact op