Ik ben al vier weken over tijd, mijn borsten zijn gespannen, ik ben misselijk en emotioneler dan normaal. Ik zal toch niet…. Samen met mijn vriend doe ik de test. Zwanger! Ik word helemaal warm en blij, maar ben ook bang en ik moet huilen. Mijn vriend kijkt me ongelovig aan. ‘We regelen het wel.’ Hoezo, we regelen het wel?? Er zit een baby in mijn buik! Ik heb altijd kinderen gewild. Alleen niet zo: ik ben 18, woon in een klein kamertje, studeer nog, heb zes maanden een relatie, mijn vriend heeft pas sinds kort een baan.

We praten en draaien in een kringetje rond. Hij wil een abortus, ik weet het niet zo goed. Ik ben ook angstig voor de toekomst met een kind. Maar abortus? Krijg ik daar geen spijt van? Kan ik dan nog wel kinderen krijgen? In gesprek met onze ouders komen we ook niet verder. ‘Ik zou het nooit weg laten halen, weg is weg, daar krijg je spijt van’, zegt de ene ouder. De ander zegt: ‘Wat jullie ook beslissen, wij steunen jullie’.

De huisarts verwijst ons door naar Fiom Utrecht, waar we gelukkig al na een paar dagen terecht kunnen voor een gesprek. Wat een opluchting om met een vreemde te praten, die geen mening of oordeel heeft! Ze stelt gewoon vragen waar we over moeten nadenken, zodat we tot een goed besluit komen. Wat zijn de voor- en nadelen van het uitdragen van de zwangerschap? Schrijf alles op, niets is gek, zegt ze. In een tweede gesprek gaan we het bespreken. Waar zitten je angsten? Stel dat je de zwangerschap uitdraagt hoe zie je de toekomst dan? Kennen jullie andere tienerouders? Ken je vriendinnen die een abortus hebben gehad?  Ze geeft veel informatie over de ingreep en over waar je recht op hebt als je een kindje krijgt.

Ik kom er al snel achter: een abortus, dat kan ik gewoon niet. Mijn angst zit vooral in praktische dingen. Mijn vriend moet wennen aan het idee dat hij vader wordt, maar staat na een tijdje wel achter mijn beslissing. Samen met de maatschappelijk werker van Fiom Utrecht besluiten we dat ik straks met de baby weer even bij mijn ouders ga wonen. Zo kan mijn vriend tijdens de weekenden komen en wennen aan de nieuwe situatie. Als dat is gelukt, dan kunnen we als gezin een huisje gaan zoeken.

Herken je deze situatie? Kijk voor meer informatie bij Onbedoeld zwanger, wat nu?