Praktijkverhaal: Leven met een geheim

 

Onbedoeld zwangerDe mentor van het ROC (MBO-opleiding) belt naar Fiom Utrecht. Zij vertelt dat zij in gesprek zit met Fatima. “Fatima heeft me net verteld dat ze zwanger is. Ze is nog in shock en zit hier bij mij op de kamer. Ik heb aangeboden om met haar op zoek te gaan naar hulp. Kunnen jullie iets voor Fatima betekenen?”

Klem

Dat kan. We maken de afspraak dat wij naar het ROC komen. Fatima ziet namelijk geen kans om buiten de schooluren naar het pand van Fiom Utrecht te komen, in de Utrechtse binnenstad. We ontmoeten Fatima en horen een verdrietig verhaal. Het is duidelijk dat Fatima zich in een situatie bevindt waarbij ze totaal klem zit. Ze wil geen abortus. Haar situatie is echter zo ingewikkeld, dat het kindje niet kan komen.

In deze levensfase kan zij geen alleenstaande moeder worden. Fatima is gelovig, maar vanuit haar geloof ervaart ze geen druk tegen het alleenstaand moederschap. Maar als haar vader en broers er van zouden weten…

Besluit

Als maatschappelijk werker van Fiom Utrecht zijn we niet voor of tegen abortus. Waar het om gaat, is dat Fatima een besluit neemt waar ze mee verder kan in haar leven. Uiteindelijk besluit Fatima toch tot een abortus. Wij hebben gesprekken met haar vóór en na de ingreep.

Na verloop van tijd voegt de abortus als gebeurtenis zich in haar leven, naast diverse andere geheimen die ze met zich meedraagt. Fatima is blij dat ze er in die moeilijke periode niet alleen voor stond.

Lees meer over hulp bij besluitvorming.