ALS ZWANGER WORDEN NIET VANZELF GAAT

Dikke buiken, babykleertjes, knuffelbeesten, geboortekaartjes; soms lijkt het wel alsof iedereen zwanger is. Maar wat als je kinderwens niet in vervulling gaat of dat het bij jou langer tijd nodig heeft om zwanger te worden? Fiom Utrecht biedt begeleiding aan vrouwen en mannen die met een vruchtbaarheidsbehandeling bezig zijn of waarbij zwanger worden/blijven moeilijk gaat. Ook bieden we hulp aan mensen die definitief onvrijwillig kinderloos zijn. Zowel individueel als tijdens thema avonden.

 

De vruchtbaarheidsbehandeling

Een vruchtbaarheidsbehandeling vraagt veel, zowel fysiek als emotioneel. Op allerlei momenten naar het ziekenhuis, de stress, de hoop, de teleurstelling en het gevoel hebben dat je van cyclus naar cyclus leeft. Naast het fysieke traject kun je ook met verschillende sociaal-emotionele vragen te maken hebben.

* Hoe reageert je omgeving? Vertel je je collega’s dat je alweer “naar de fysio” moet, omdat je niet wil dat iedereen weet waar jullie mee bezig zijn, omdat dat intiem is en kwetsbaar voelt.

* Hoe is het om als partner mee te maken dat je geliefde behandelingen moet doorstaan en jij het gevoel hebt dat jouw aandeel zo klein is?

* Hoe is het voor je om als partner mee te maken dat de aandacht veelal naar de partner die de behandelingen krijgt uitgaat, terwijl jij ook met jouw     emoties/gedachten en onzekerheden worstelt?

* Hoe bepaal je je grenzen als er weer iemand uit je vriendenkring een kinderfeestje geeft en het lijkt alsof er alleen maar mensen met kinderen zijn?

* Moet je in die app groep blijven van de zoveelste babyshower of kan je ook aangeven dat dit te confronterend voor je is?

Bij Fiom Utrecht proberen we -indien gewenst- ook lotgenoten aan elkaar te koppelen, omdat zij vaak met dezelfde thema’s te maken hebben en begrijpen wat je bedoelt.

 

Leven met een onvervulde kinderwens

Leren leven met een onvervulde kinderwens is rouwen om iemand die er nooit is geweest. Dat maakt het voor buitenstaanders soms lastig te begrijpen.

 

* Ik had mijn ouders zo graag een kleinkind gegeven.

 

* Kun je een gezin zijn met kinderen die niet biologisch van jezelf zijn en qua uiterlijk niet op je lijken?

 

* Ik ben geen moeder geworden en nu dus ook geen oma, terwijl mijn vriendinnen trots vertellen over hun kleinkinderen.

 

Een onvervulde kinderwens kan het gevolg zijn van vruchtbaarheidsproblemen, erfelijkheidsfactoren, seksuele identiteit, het ontbreken van een partner en soms kan het zijn dat er geen oorzaak gevonden wordt. Bij Fiom Utrecht deel je ervaringen met een maatschappelijk werker en indien gewenst met lotgenoten.

 

 

 

Lees ook de ervaringen van een cliënt: “Ons leven staat in het teken van zwanger worden”