Praktijkverhaal: Ons leven staat in het teken van zwanger worden

Kinderwens

Van kinds af aan droom ik van een groot gezin

Sinds vier jaar probeer ik zwanger te worden, waarvan drie jaar onder behandeling van het ziekenhuis. Helaas is dit tot op heden niet gelukt.  Een oorzaak waarom een zwangerschap uitblijft is niet ontdekt. Ik heb inmiddels meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan.

IVF-behandeling

Bij de start van de eerste onderzoeken hadden wij duidelijk een grens voor ogen. IVF, zo dachten we, zo ver zouden wij nooit gaan. Maar gaandeweg, schoof onze grens steeds verder op. Ons verlangen naar een eigen kindje, ons gezin, is zo groot dat we hiervoor alles willen aanpakken wat er mogelijk is. Inmiddels hebben we nog één IVF-behandeling tegoed. Dit geeft veel druk en spanning, de angst dat het ook deze keer niet zal gaan lukken.

Gevoelens

Ons leven staat in het teken van zwanger worden. De IVF-behandelingen vragen emotioneel en fysiek veel van mij. Door de hormoonbehandelingen heb ik te maken met stemmingswisselingen, wat spanning geeft binnen onze relatie. Mijn man voelt zich onmachtig en probeert mij te troosten, maar heeft ook last van zijn emoties. Ondertussen wordt de één na de andere vriendin zwanger. Natuurlijk feliciteer ik hen, maar eigenlijk ben ik zo jaloers. Ik schaam me voor deze gevoelens. Het leven met onze onvervulde kinderwens maakt ons verdrietig, onzeker en geeft soms een eenzaam gevoel.

We zijn onszelf voorbij gelopen

Van de gynaecoloog uit het ziekenhuis kregen we de informatiefolder van Fiom Utrecht mee.We hebben nu meerdere gesprekken gehad met een maatschappelijk werker.
Wat steunt het ons dat er aandacht is voor de emotionele kant van dit proces! We zien nu hoe we onszelf voorbij zijn gelopen de afgelopen tijd. We voelen ons gehoord, erkend en ervaren de ruimte om ons uit te spreken over alle emoties en gedachten die er bij ons zijn. We leren onze grenzen te herkennen en aan te geven aan onze omgeving. En misschien nog wel belangrijker: we leren ons uit te spreken over onze behoefte aan steun. De maatschappelijk werker houdt, afgestemd op ons, een spiegel voor. Zij stimuleert ons om ook weer ruimte te gaan maken voor zaken die energie en plezier geven. Via de maatschappelijk werker ben ik in contact gekomen met een lotgenoot. Dit is een hele fijne aanvulling op de begeleiding.

Omgaan met de onzekerheid

Voor ons is het nog onzeker of wij ons gedroomde gezin zullen vormen. Maar we leren steeds meer om te gaan met deze onzekerheid en beetje bij beetje meer te vertrouwen dat hoe het leven zich ook zal ontvouwen, wij dit samen kunnen dragen.

Lees meer over begeleiding bij vruchtbaarheidsbehandelingen.