homepage-foto

Als je vervelende dingen maar ver genoeg wegstopt, dan hoef je ze niet te voelen. Of wel? Naar schatting heeft ongeveer één op de drie vrouwen en één op de tien mannen seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Fiom Utrecht biedt individuele begeleiding aan slachtoffers van seksueel geweld.

Lichamelijke en/of psychische klachten

Heb je te maken gehad met incest, aanranding, verkrachting, gedwongen prostitutie, seksuele uitbuiting? Seksueel geweld kan iedereen overkomen. De dader kan een bekende zijn, maar ook een vreemde. De gevolgen hangen af van je leeftijd, duur, mate en de vorm van het geweld. Je kunt lichamelijke en/of psychische klachten hebben. Klachten zijn bijvoorbeeld slaapproblemen, moeite met concentreren, gebrek aan zelfvertrouwen, (onverklaarbare) angsten, moeite met het aangaan van intieme relaties en moeite hebben met het voelen en aangeven van grenzen. De klachten kunnen variëren van licht tot ernstig en het kan moeilijk zijn hierover te praten. Bijvoorbeeld omdat je je loyaal voelt naar de (bekende) dader, of omdat je er nog nooit met iemand over hebt gesproken en je last hebt van schaamte/schuldgevoelens.

Wat kun je van ons verwachten?
  • We doen kort wat kort kan en lang wat langer tijd nodig heeft. Verwerking van seksueel geweld is vaak een langer traject.
  • Aangezien Fiom Utrecht wordt gefinancierd door gemeenten, zijn we niet gebonden aan een maximum aantal gesprekken, zoals bij de zorgverzekering vaak wel het geval is.
  • We steunen je en vinden niets gek. We luisteren en stellen vragen zonder te oordelen.
  • Voorwaarde voor begeleiding door Fiom Utrecht is dat het geweld is gestopt op het moment van aanmelding. Natuurlijk kun je ons wel bellen om je te helpen zoeken naar de organisatie waar je wel terecht kunt.

Lees het verhaal van een cliënt die bij Fiom Utrecht haar incestervaringen heeft verwerkt: “Ik krijg het gevoel dat ik er mag zijn, hoe dan ook”