SEKSUEEL MISBRUIK EN INCEST

Ik ben de krant aan het lezen en ineens valt mijn oog op een persbericht. Fiom Utrecht start een groep voor vrouwen die in het verleden seksueel misbruikt zijn of incest hebben meegemaakt. Het maakt me onrustig als ik dit lees, maar houdt me ook bezig.

Vertrouwensband

Ik heb verscheidene keren therapie gehad om mijn incestverleden te verwerken, maar heb (ook) door omstandigheden nooit de juiste hulpverlener getroffen waar ik me op mijn gemak bij heb gevoeld en waar ik een vertrouwensband mee kreeg. Ja, en dan in een groep.. Al die verhalen van die andere vrouwen, kan ik dat aan of roept dat weer van alles op? Het is net zo lekker rustig in mijn hoofd. Of toch niet.. Ik had laatst wel weer een heel vervelende ervaring met een man die ver over mijn grenzen ging. Het maakt me zo kwaad op mezelf, dat ik dat iedere keer toch weer laat gebeuren.

Ik raap al mijn moed bij elkaar en bel naar Fiom Utrecht. De maatschappelijk werker vertelt dat de groep niet doorgaat, omdat er te weinig aanmeldingen zijn. Wel kan ik een individueel traject volgen. Of ik daar interesse in heb. Zo gezegd zo gedaan. Een week later heb ik mijn intake. Het voelt gelijk goed aan. Er is een klik en ik voel me gehoord. Ik krijg het gevoel dat ik er mag zijn, op wat voor manier ook.

Gevolgen van de incest

Gedurende een jaar voeren we intensieve, soms confronterende en pijnlijke gesprekken waarin de incest uitgebreid aan de orde komt. We praten over wat voor gevolgen de incest tot nu toe op mij heeft gehad. Ik wilde bijvoorbeeld graag een gezin, maar door mijn ervaringen lukt het mij niet om een relatie met een man te hebben en zullen er geen kinderen komen. Ik vind het lastig om mijn grenzen te voelen en aan te geven. Ik heb last van schaamtegevoelens en voel me regelmatig somber.

Tijdens de gesprekken merk ik dat ik helemaal mezelf kan zijn en niets gek is. Er is geen oordeel, er is warmte en begrip. Er wordt ook doorgepakt. Als de maatschappelijk werker merkt dat ik ergens toch liever niet over praat, kaart ze dat toch aan en legt me uit wat de reden daarvan is. Ze geeft veel informatie over wat seksueel misbruik inhoudt, wat voor overlevingsmechanismen er op kunnen treden en wat daar voor in de plaats kan komen.

Grenzen aangeven

We hebben een intensief jaar achter de rug. Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik hierdoor duidelijk mijn grenzen kan voelen/aangeven en inzicht heb gekregen in wat het seksueel misbruik voor gevolgen op mij heeft gehad. Ik heb geleerd dat de manier waarop ik met bepaalde zaken omging, dat daar ook andere manieren voor zijn die beter bij me passen en waardoor ik me sterker voel. Daarnaast heb ik een veel beter contact gekregen met mijn familie. Daar ben ik dankbaar voor!

Lees meer over de verwerking van seksueel geweld bij Fiom Utrecht.