Grenzen leren aangeven

 

Ellen

 
Ellen werd als kind enkele jaren misbruikt door haar vader. Onlangs ging iemand weer over haar grenzen heen. Dit zorgde voor boosheid en teleurstelling. Dit was reden voor Ellen om bij ons aan te kloppen voor begeleiding.

Een van de onderwerpen die Ellen bij ons wil bespreken is dat ze moeite heeft met het aanvoelen en aangeven van haar grenzen. Ze benadert mensen met een open houding en vertrouwen, maar merkt dat mensen daar soms misbruik van maken. Ik voel me dan een naïef kind, zegt ze. Ellen neemt het zichzelf kwalijk dat ze anderen nog steeds over haar grenzen laat gaan, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt.

Grenzen bewaken

We bespreken dat het juist een gevolg kan zijn van het seksueel misbruik dat ze het lastig vindt om haar grenzen te herkennen en bewaken. Ook gaan we in de gesprekken terug naar het ontstaan van het misbruik en de verhoudingen binnen het gezin.

Het misbruik is een rol blijven spelen in het leven van Ellen. Zo is intimiteit altijd een lastig punt geweest en heeft ze nooit een serieuze liefdesrelatie gehad. Ze had graag een gezin gewild, maar dat is er nooit van gekomen. Maar Ellen is ook trots op alles wat ze heeft bereikt in haar leven. Ondanks alle tegenslagen heeft ze verschillende studies gedaan en doet ze werk dat betekenis geeft aan haar leven.

Inzicht

Tijdens het traject stelde Ellen zich open. Stukje bij beter ging het beter met haar. Ze deelde haar verhaal en kreeg meer inzicht in het effect van seksueel misbruik op haar leven. Tegelijkertijd kon ze zich richten op de mooie kanten van haar leven en voelde ze dat ze blij met zichzelf was.