“Praten over kinderloosheid is een taboe”

 

Saida, 40 jaar

“Al jaren zat ik in de medische molen in de hoop mijn kinderwens in vervulling te zien gaan. Dit traject vond ik intensief en eenzaam. In onze samenleving is praten over ongewenste kinderloosheid een taboe. En binnen mijn cultuur ligt de focus bij kinderloosheid op de vrouw. Hierdoor kreeg ik ongevraagd adviezen en vragen. Dit gaf me regelmatig het gevoel dat het aan mij lag dat een zwangerschap uitbleef.

Zonder oordeel

Ik was op zoek naar iemand die zonder oordeel naar mijn ervaringen en gevoelens kon luisteren en die kennis van zaken heeft. Via internet kwam ik bij Fiom Utrecht terecht. Het klikte heel goed met de maatschappelijk werker. Ze luisterde aandachtig; ik voelde me op mijn gemak en door haar gezien. We bespraken situaties die ik ingewikkeld vond, zoals hoe om te gaan met vragen vanuit de familie en werk. In onze gesprekken heb ik geoefend om anders te reageren. Dit heeft mij tools en zelfvertrouwen gegeven.

Taboe doorbreken

Eerder kon ik boos of verdrietig worden als mensen opmerkingen maakten. Nu overvalt het me niet meer en kan ik rustig blijven. Ik ging ook inzien dat de focus in mijn leven alleen op mijn kinderwens gericht was. Hierdoor stond de rest van mijn leven stil. Ik leerde mijn focus te leggen op zaken waar ik wel invloed op kan hebben. Inmiddels doe ik allemaal leuke dingen zoals het volgen van een opleiding en yoga. Ik ben blij dat ik de stap naar hulp heb gezet. In de toekomst zou ik als ervaringsdeskundige graag iets willen betekenen voor andere mensen. Hiermee hoop ik het taboe op kinderloosheid te doorbreken.”