Als vrouwen een miskraam hebben gehad is dat verdrietig voor haar en haar partner. Je bent blij met de zwangerschap en hebt ideeën over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Die toekomstplannen vallen op dat moment in duigen. Elke vrouw/partner kan daar op verschillende manieren op reageren. Wij horen van onze cliënten vaak terug dat er sprake kan zijn van verschillende emoties. Emoties als verdriet, neerslachtigheid, schuldgevoel, boosheid en geen vertrouwen meer hebben in je lichaam.

 

Goedbedoelde reacties

 

Wat het lastig kan maken zijn de reacties uit je omgeving. Reacties als “dat hebben veel vrouwen, je bent nog jong en het komt wel goed”. Goedbedoelde reacties en vaak uit onmacht ingegeven, maar wat kan maken dat je het gevoel krijgt dat je het niet te groot moet maken en de draad weer op moet pakken.

 

Verlieservaring

 

Onze ervaring is dat een miskraam regelmatig onderschat wordt, ook door de vrouwen zelf, waardoor ze weer snel aan het werk gaan en hun oude leven weer proberen op te pakken. Het kan zo zijn dat je op een gegeven moment merkt dat je niet lekker in je vel zit en dat het je moeite kost om de dag door te komen. Het is niet verwonderlijk dat je dat hebt, want je hebt een verlies ervaren wat tijd nodig heeft om hiermee om te gaan. Aandacht besteden aan deze ervaring kan helpen. Je kan erover praten met je omgeving, maar soms is het fijner om er met een buitenstaander over te praten. In dat geval kan je je bij ons aanmelden op 030-2361761 of via de mail info@fiomutrecht.nl