Wel of niet de zwangerschap afbreken

 

Paul en Laurien

 
De paniek is zichtbaar tijdens de eerste afspraak met Paul en Laurien. Laurien is ongepland zwanger en het stel weet niet of ze nog een kindje willen. Ze hebben hulp nodig om tot een beslissing te komen.

Laurien en Paul hebben twee jonge kinderen en hebben nog niet besloten of het gezin compleet is. Een dilemma dat we regelmatig horen bij Fiom. Vooral Laurien stond eerder wel open voor een derde kindje, maar nu ze daadwerkelijk zwanger is, overvalt de beslissing haar. Vanwege de tijdsdruk die ze voelt, heeft ze al een afspraak bij de abortuskliniek gemaakt.

Gevoel

We bespreken de situatie en brengen de rust bij Laurien en Paul terug door de tijdsdruk weg te nemen. Het is van belang om tot een weloverwogen besluit te komen. Alle dilemma’s, twijfels, mogelijkheden en zorgen komen aan bod. Het valt op dat de praktische bezwaren overheersen, waardoor Laurien en Paul niet stilstaan bij hun gevoel over de zwangerschap.

Thuis doen Laurien en Paul een aantal opdrachten die helpend zijn in het keuzeproces. Tijdens het tweede gesprek vertellen ze dat de opdrachten hebben geholpen om er met elkaar over te praten. Ook is er meer ruimte voor gevoel gekomen. Laurien schaamt zich voor de situatie. En allebei beseffen ze dat ze van beide keuze spijt kunnen krijgen, omdat de beslissing hoe dan ook niet terug te draaien is.

Opluchting

We doen nog een oefening die helpt om te voelen wat beide keuzes voor je kunnen betekenen. Het wordt voor Laurien en Paul steeds duidelijker met welke optie ze het best verder kunnen in hun leven. Na alles goed overwogen te hebben, besluiten Laurien en Paul om de zwangerschap af te breken. Hun gezin is compleet. Ze voelen opluchting omdat ze tot een keuze zijn gekomen, maar ook verdriet omdat ze deze beslissing hebben moeten nemen.