Als ouder van een adoptiekind kan je in de opvoeding voor andere uitdagingen komen te staan dan als ouder van een biologisch kind. Een band opbouwen met een kind dat is afgestaan en geadopteerd, kan op een minder vanzelfsprekende manier verlopen. Daarnaast kan een geadopteerd kind specifieke behoeften hebben of bepaald gedrag vertonen. Zo kan het kind problemen hebben met hechting en het ontwikkelen van gezonde relaties. Of het kind is teruggetrokken, vertoont pleasegedrag of zoekt juist alle grenzen op. Ook kunnen adoptieouders moeilijke vragen van het adoptiekind krijgen, zoals:
- Waarom hebben jullie me niet in het land gelaten waar ik vandaan kom? Daar hoor ik thuis.
- Ben ik wel vrijwillig afgestaan?
- Ben ik alleen maar geadopteerd omdat jullie geen biologische kinderen konden krijgen? Anders was ik hier niet geweest.
Begeleiding
Bij Fiom Utrecht begeleiden we adoptieouders die vragen hebben of een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er specifieke problemen spelen of als jullie een ‘rootsreis’ naar het geboorteland van het kind overwegen. Ook als het kind al wat ouder of volwassen is, kan de behoefte er zijn om te praten over je rol als adoptieouder. Hoe kort of lang je adoptieouder bent maakt niet uit: op elk punt in het ouderschap ben je welkom bij Fiom Utrecht.
Neem contact op