Afstandsouders

Als je je kind hebt afgestaan ter adoptie, dan ben je een afstandsmoeder of afstandsvader. Het maakt niet uit of dit kort of al heel lang geleden is: je blijft altijd afstandsouder. Het kan veel impact op je leven hebben als je je kind hebt afgestaan ter adoptie. Misschien stond je destijds zelf niet achter de beslissing of knaagt het nu juist aan je. Bij Fiom Utrecht begeleiden we afstandsouders die tegen vragen, zorgen of problemen aanlopen.

Sinds 1956 is afstand ter adoptie mogelijk in Nederland. In de jaren daarna kwam afstand ter adoptie veel meer voor dan nu. Het werd in die tijd als een schande gezien als vrouwen heel jong of ongetrouwd zwanger raakten. Veel vrouwen hebben daarom een kind afgestaan, vaak onder druk van familie en in het geheim.

Begeleiding

Fiom Utrecht kan afstandsouders helpen door in gesprek te gaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de verwerking van de adoptie of over contact met het afgestane kind. Hoe ga je ermee om als het kind contact zoekt en wat vertel je je omgeving hierover? En hoe bewaak je je grenzen in het contact, ook als je je daar schuldig over voelt? Of misschien wil je het afstandsdossier inzien dat is gemaakt ten tijde van de adoptie. We bieden begeleiding bij alle vragen die je als afstandsouder hebt.

Handige link

Informatie over afstandsmoeders
Neem contact op