Informatie over de donor opvragen

In 2004 is in de wet vastgelegd dat de gegevens van eicel- en spermadonoren moeten worden geregistreerd. Dit geeft donorkinderen vanaf 16 jaar de mogelijkheid om in contact te komen met de donor. Bij de Stichting Donorgegevens kun je gegevens van de donor opvragen. Tot 2004 konden donoren ervoor kiezen om anoniem te blijven. Daarom zal er vaak geen informatie over de donor bekend zijn als je voor juni 2004 verwekt bent. De Stichting Donorgegevens kan wel bij de kliniek waar je moeder is behandeld navragen of er gegevens bekend zijn. Vaak is dit niet het geval.

Gegevens donor opvragen

Als je meer over de donor te weten wilt komen, hangt het van je leeftijd af welke gegevens je ontvangt. Voor medische gegevens kan je huisarts een aanvraag doen.

  • Je bent jonger dan 12 jaar

    Je mag nog niet zelf gegevens van de donor opvragen. Je ouders kunnen dit wel doen bij de Stichting Donorgegevens. De informatie die je krijgt gaat over het uiterlijk, de persoonlijkheid en het beroep van de donor. Deze gegevens staan in een ‘donorpaspoort’.

  • Je bent tussen de 12 en 15 jaar

    Je mag zelf gegevens van de donor opvragen via de website van Stichting Donorgegevens. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je ontvangt een ‘donorpaspoort’ met informatie over het uiterlijk, de persoonlijkheid en het beroep van de donor. Als je de aanvraag doet, worden je ouders hiervan op de hoogte gebracht.

  • Je bent 16 jaar of ouder

    Je mag zelf een ‘donorpaspoort’ aanvragen via de website van Stichting Donorgegevens. Je ontvangt gegevens over het uiterlijk, de persoonlijkheid en het beroep van de donor. Ook kun je persoonlijke informatie opvragen: de naam, woonplaats en geboortedatum van de donor. Zo kun je proberen contact te zoeken met de donor. Als je voor 2004 bent geboren en er zijn persoonlijke gegevens bekend, dan moet de donor eerst toestemming geven voordat je de informatie ontvangt.

Het aanvragen van gegevens via Stichting Donorgegevens kost niets. Voor de aanvraag heb je een officieel afschrift van je geboorteakte nodig. Dit afschrift kun je opvragen bij de gemeente waar je geboren bent. Soms worden er kosten gerekend voor het afschrift.
Neem contact op