Zoekactie biologische familie

Stappenplan zoekactie

Tijdens de zoekactie naar je biologische familie binnen Nederland volgt Fiom Utrecht een stappenplan.

  • Via de Basisregistratie Personen (BRP) proberen we het adres van het gezochte familielid te vinden. Je betaalt € 85,- voor deze aanvraag.
  • Als we de persoon vinden, nemen wij vanuit Fiom Utrecht contact op met de gevonden persoon. Als onafhankelijke partij zullen wij aan jou en het gevonden familielid vragen of jullie contact met elkaar willen en op welke manier. We geven jullie elkaars contactgegevens pas als jullie daar allebei toestemming voor hebben gegeven.
  • De eerste ontmoeting vindt bij ons op kantoor plaats. Deze ontmoeting bereiden we goed voor, met jou en ook met je familielid. Een hulpverlener van Fiom Utrecht is bij de ontmoeting aanwezig.
  • Na de eerste ontmoeting bespreken we met jou en met je familielid hoe jullie willen dat het contact hierna verloopt en wat je daarbij nodig hebt. Deze gesprekken kunnen we met jullie samen doen of met ieder van jullie apart. Ook kunnen jullie vragen stellen.

Zoekactie buiten Nederland

Voor een zoekactie buiten Nederland schakelen we ‘International Social Service’ (ISS) in. Deze organisatie heeft in diverse landen contactpersonen, die ter plaatse zoeken naar de persoon en contact leggen. De kosten hiervoor verschillen per land en zijn minimaal € 285. Buitenlandse zoekacties duren vaak lang. Ook zijn er landen waar we vanuit Fiom helaas niet kunnen zoeken. Kijk voor meer informatie over buitenlandse zoekacties op de website van het landelijke bureau van Fiom.

Wel of niet contact houden?

Het kan zijn dat het contact na één ontmoeting stopt, maar er kan ook blijvend contact ontstaan. Blijvend contact is niet altijd vanzelfsprekend. De ervaring leert dat de kans van slagen groter wordt als jij en je familielid op een rustig tempo onderzoeken wat ieders wensen zijn. Misschien wil je te hard van stapel lopen, omdat je het gevoel hebt dat je de verloren jaren in wilt halen. Of misschien heeft een van jullie juist tijd of afstand nodig om het contact op te bouwen. Het is hoe dan ook verstandig om elkaar de ruimte te geven voor je eigen proces. Dit betekent ook dat je elkaars tempo en keuzes respecteert. Fiom Utrecht kan jullie ook tijdens dit proces nog enige tijd begeleiden.
Neem contact op

Uit de praktijk

"Eindelijk heb ik antwoorden over mijn vader"

Marianne, 49 jaar

“Ik groeide als enig kind op bij mijn moeder. Mijn vader heb ik nooit gekend. Ik was erg nieuwsgierig naar hem. Vanwege mijn moeder wachtte ik 30 jaar met mijn zoektocht. Nu heb ik hem na al die tijd hem eindelijk ontmoet.”
Lees het verhaal