Als je baby laat in de zwangerschap, tijdens de bevalling of vlak na de geboorte overlijdt, noemen we dat perinatale sterfte. Je kunt in de tijd daarna met verschillende emoties te maken krijgen. Naast verdriet kan je ook gevoelens van onbegrip, schuld, boosheid en angst voor de toekomst hebben. Je was je aan het voorbereiden en verheugen op de tijd samen met je kind en in plaats daarvan kom je met lege handen thuis. Geen baby in de wieg en een totaal ander toekomstbeeld dan je verwachtte. Het brengt je in een rouwproces.
Gevoelens uiten
Bij Fiom Utrecht kunnen we je ondersteunen tijdens je proces door met je in gesprek te gaan. We gaan naast je staan en reiken je hulpmiddelen aan om met je gedachten en emoties om te gaan. Ook krijg je de ruimte om je verdriet en gevoelens te uiten. Misschien doe je dat liever niet bij mensen in je omgeving, omdat je dan ook met het verdriet van de ander geconfronteerd wordt. We kijken samen wat je nodig hebt om dit verlies te dragen zodat je weer verder kan.
Het is overigens niet zo dat iemand altijd professionele hulp nodig heeft bij het verlies van een kind of andere dierbare. Sommige mensen vinden hier liever alleen een weg in of doen dit met behulp van hun omgeving. Iedereen maakt zo’n periode op zijn of haar eigen manier door. Daarbij is geen goede of foute manier. Het kan zijn dat je partner deze tijd anders beleeft dan jij, wat misschien lastig te begrijpen is. Ook hierover kunnen we het hebben tijdens onze gesprekken.
Neem contact op