Als vrouwen een miskraam hebben gehad, kan dat veel verdriet oproepen, zowel bij de vrouw als bij de partner. Het verwerken van een miskraam is vaak een eenzaam proces. We horen vaak dat er vanuit de omgeving weinig aandacht voor is en dat de impact van een miskraam onderschat wordt. Misschien ook wel door jouzelf. Je gaat bijvoorbeeld snel weer aan het werk, terwijl je er eigenlijk nog niet klaar voor bent. Het kan zijn dat je minder energie hebt, je slecht kan concentreren en je verdrietig voelt. Wat logisch is, want je had je verheugd op de komst van de baby en was toekomstplannen aan het maken. Dat valt nu allemaal weg.
Verwerkingstraject
Fiom Utrecht kan je helpen bij het verwerken van een miskraam. Tijdens een verwerkingstraject komen verschillende thema’s aan bod. Bij de start bekijken we samen welke thema’s voor jou of jullie belangrijk zijn. Daarnaast komen er in de gesprekken onderwerpen voorbij die belangrijk kunnen zijn bij de verwerking van een miskraam. Denk bijvoorbeeld aan: het vertrouwen in je lichaam, je kinderwens, hoop en onzekerheid over de toekomst, het verlies van controle en het belang van afscheid nemen. Soms heb je maar een paar gesprekken nodig om weer verder te kunnen.
Partner
Als er een partner is, dan kun je ook samen deelnemen aan de gesprekken. Jullie hebben dit tenslotte samen meegemaakt en ieder heeft een eigen beleving van het proces. Wat wij regelmatig van partners horen is dat ze zich tijdens de miskraam machteloos hebben gevoeld, omdat ze voor hun gevoel weinig konden doen. Hier zullen we tijdens het traject uitgebreid aandacht aan besteden. Als je van elkaar weet hoe je de situatie ervaart, kan dit je dichter bij elkaar brengen. Dit kan helpen om er in de toekomst samen makkelijker over te praten. Zo hoeft het geen eenzaam proces te zijn.
Neem contact op