Onvrijwillige kinderloosheid

Als je kinderwens niet in vervulling gaat, kan dit veel gevoelens, gedachten en vragen oproepen. Onvrijwillige kinderloosheid kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen, erfelijkheidsfactoren, seksuele identiteit of het ontbreken van een partner. In alle gevallen betekent het dat je leven er anders uitziet dan je had gewild. Bij Fiom Utrecht kunnen we je begeleiden tijdens het rouwproces dat hierbij hoort.

Rouwproces

Als het definitief is geworden dat jouw wens om moeder of vader te worden niet in vervulling zal gaan, brengt dat je in een rouwproces. Je rouwt om een kind dat er niet is en een invulling van je leven die er niet zal zijn. Voor je omgeving is dit misschien moeilijk te begrijpen, omdat het niet zichtbaar is. Het kan voor anderen lijken alsof er weinig veranderd is, terwijl jouw toekomstbeeld totaal anders is. Het is een thema dat in verschillende levensfasen terug kan komen. Zo zullen er ook geen kleinkinderen komen. Dat kan je opnieuw confronteren met je onvrijwillige kinderloosheid, bijvoorbeeld als mensen om je heen wel grootouders worden.

Begeleiding

Bij Fiom Utrecht kunnen we je tijdens je verwerkingsproces helpen met vragen als:

  • Hoe ga ik om met dit verdriet?
  • Wat voor effect heeft dit op mijn relatie?
  • Hoe kan ik toch een zinvol en bevredigend leven hebben?

Samen stellen we een hulpverleningsplan op met daarin doelen die je bereikt wil hebben aan het einde van het traject. Tijdens het traject geven we je informatie over rouw. We begeleiden je bij de stappen (rouwtaken) die je kunnen helpen om met het rouwproces om te gaan. Als je een relatie hebt, zullen we ook daarover praten. Ieder rouwt op zijn of haar eigen manier en dat kan soms botsen. Hoe zorg je er dan voor dat je elkaar niet kwijtraakt? En we staan stil bij zingeving: wat heb je nodig om een bevredigend leven te leiden, nu je weet dat je zelf geen kinderen zult hebben?
Neem contact op

Uit de praktijk

"Op kinderloosheid rust een taboe"

Saida, 40 jaar

“Alle goedbedoelde adviezen en vragen over mijn kinderloosheid konden me boos maken. Ik kreeg het gevoel dat het uitblijven van een zwangerschap aan mij lag. Het traject is eenzaam en écht praten over kinderloosheid doen mensen niet.”
Lees het verhaal