Verwerking verlies

Rondom je kinderwens kun je op verschillende manieren te maken krijgen met verlies. Bijvoorbeeld als je onvrijwillig kinderloos bent, een miskraam hebt gehad of als je je kind laat in de zwangerschap of rondom de bevalling hebt verloren (perinatale sterfte). Als je het lastig vindt om het verlies te verwerken, dan kunnen we je bij Fiom Utrecht helpen met verwerkingsgesprekken.

Als je een verlieservaring hebt, dan kan het lastig zijn hierover te praten met je omgeving. Misschien vind je het zelf moeilijk om je gevoelens onder woorden te brengen. En andersom vinden veel mensen het ook spannend om het gesprek aan te gaan met iemand die een verlies heeft ervaren. Het gevolg hiervan kan zijn dat het onderwerp vermeden wordt. Het gaat over van alles, maar niet over jouw verlies. Je kan ook het idee hebben dat mensen je ontlopen. Dat collega’s bijvoorbeeld wegduiken als ze je aan zien komen. Dit doen ze niet uit kwade wil, maar uit onvermogen. Het zorgt voor pijnlijke situaties en kan de verwerking van het verlies een eenzaam proces maken.

Praten over je ervaring kan helpend zijn. Als dat niet lukt in je omgeving of als je niet geconfronteerd wilt worden met het verdriet van je naasten, dan zijn wij er voor je.
Neem contact op

Uit de praktijk

Verder na een miskraam

Janique

Janique schaamde zich voor haar emoties. Het was niets voor haar om zo te huilen, zei ze. Ook door reacties uit haar omgeving kreeg ze de indruk dat haar gevoelens overdreven waren. Waarom bracht de miskraam haar zo uit balans?
Lees het verhaal