Heb ik toestemming nodig voor abortus?

Als je jonger dan 18 bent, dan kan het zijn dat je toestemming nodig hebt voor een abortus.

 • Jonger dan 12 jaar

  Je hebt toestemming nodig van je ouder(s) of voogd als je een abortus wilt laten uitvoeren.

 • Tussen 12 en 16 jaar

  In principe heb je toestemming nodig van je ouders voor een abortus. Maar misschien kan of wil je je zwangerschap niet met je ouders bespreken. In dat geval kan het fijn zijn om met iemand te praten die je niet kent. Dat kan bij ons. Wij zullen goed naar je luisteren en nemen je serieus. Je kan alles zeggen; wij hebben geen oordeel over je situatie. Na het gesprek kunnen we een brief schrijven voor de abortusarts. Hierin leggen we uit waarom jij je ouders niet over de zwangerschap vertelt. Die brief neem je mee naar de abortuskliniek en geef je aan de abortusarts. De abortusarts zal dan beslissen of de abortus wel of niet wordt uitgevoerd.

 • Tussen 16 en 18 jaar

  Je hebt geen toestemming van je ouders nodig voor een abortus, behalve als een arts of hulpverlener denkt dat je zelf niet goed kan bepalen of de beslissing goed voor je is.

 • 18 jaar of ouder

  Volgens de wet ben je volwassen en je hebt geen toestemming van je ouders nodig voor een abortus.

Neem contact op

Uit de praktijk

Zwangerschap wel of niet afbreken

Paul en Laurien

De paniek is zichtbaar bij Paul en Laurien. Laurien is ongepland zwanger en het stel weet niet of ze nog een kindje willen. Het dilemma geeft veel druk. Krijgen ze er spijt van als ze de zwangerschap afbreken? Of als ze dat juist niet doen?
Lees het verhaal