Abortus

Als je onbedoeld zwanger bent, is één van je opties om de zwangerschap af laten te breken door middel van abortus. Wij kunnen je tijdens een keuzehulpgesprek helpen om te verkennen of dit voor jou de juiste keuze is. We onderzoeken dan samen wat het voor jou zou betekenen om de zwangerschap te stoppen en wat de voor- en nadelen kunnen zijn. Daarnaast zullen we je informatie geven over hoe een abortus verloopt.

De manier waarop de zwangerschap afgebroken wordt, hangt af van hoe lang je zwanger bent. Het is dan ook belangrijk om dit vast te laten stellen door een huisarts, gynaecoloog of abortusarts.

Per 1 januari 2023 is de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. Vanaf 1 januari 2023 kan de zwangere in overleg met de arts bepalen welke bedenktijd nodig is om tot een weloverwogen besluit te komen. Die bedenktijd kan korter zijn dan 5 dagen. Daardoor is het ook mogelijk dat de afbreking op dezelfde dag plaatsvindt.

Je bent overtijd als je niet ongesteld bent, terwijl je dat normaal gesproken al wel had moeten zijn. Had je bijvoorbeeld op maandag ongesteld moeten worden, dan telt dinsdag als de eerste dag overtijd.
Neem contact op

Uit de praktijk

Zwangerschap wel of niet afbreken

Paul en Laurien

De paniek is zichtbaar bij Paul en Laurien. Laurien is ongepland zwanger en het stel weet niet of ze nog een kindje willen. Het dilemma geeft veel druk. Krijgen ze er spijt van als ze de zwangerschap afbreken? Of als ze dat juist niet doen?
Lees het verhaal