Hoe werkt abortus?

Hoe de behandeling bij een abortus verloopt, hangt af van hoe lang je zwanger bent.

 • De eerste dag van je vorige ongesteldheid is minder dan 63 dagen geleden

  Dan kun je kiezen voor de abortuspil. De eerste pil neem je in bij de abortuskliniek en de andere pillen neem je de dagen erna thuis in. Het is goed om te weten dat de pillen veel bijwerkingen hebben, zoals (hevig) bloedverlies, misselijkheid en pijnlijke weeën. Ook hebben de pillen niet altijd effect. Het kan dus zijn dat later alsnog een andere behandeling (curretage) nodig is om de zwangerschap af te breken.

 • Je bent minder dan 12 weken zwanger

  Als je niet kiest voor de abortuspil of als dat niet meer kan, dan wordt de behandeling uitgevoerd door middel van een zuigcurettage. Dit is de meest voorkomende behandeling en is het meest effectief. Bij een zuigcurretage wordt eerst de baarmoedermond zichtbaar gemaakt met een speculum (eendenbek). Vervolgens wordt de baarmoeder met een zuigbuisje leeggezogen. Je kunt kiezen voor een plaatselijke verdoving met kleine prikjes in de baarmoedermond of voor een roesje waarbij je een infuus krijgt met een slaapmiddel.

 • Je bent 13 weken of langer zwanger

  Vanaf 13 weken zwangerschap is een zuigcurettage niet meer mogelijk en wordt er gebruik gemaakt van een instrumentele behandeling. Dit is een kleine operatie. Een uur voor de behandeling krijg je medicijnen (prostaglandines) die de baarmoeder zachter zullen maken. Deze medicijnen kunnen buikkramp veroorzaken. Met een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt, schoongemaakt en eventueel plaatselijk verdoofd. Daarna zal de baarmoedermond met instrumenten wijder worden gemaakt en wordt de vrucht verwijderd. Je kan kiezen voor een plaatselijke verdoving waarbij de baarmoedermond tijdelijk gevoelloos wordt of voor een roesje waarbij je een infuus krijgt met een slaapmiddel.

 • Je bent 22 weken of langer zwanger

  Abortus is niet meer mogelijk. Officieel ligt de grens bij 24 weken omdat de vrucht vanaf dat moment buiten het lichaam zou kunnen overleven. In de praktijk houden artsen 22 weken aan als grens. Dat is omdat het nooit mogelijk is om precies te weten hoe lang de zwangerschap al duurt. Een arts kan de duur van een zwangerschap tot op 2 weken nauwkeurig vaststellen. Als je zwangerschap rond de abortusgrens zit, zal de arts op de dag van de behandeling beslissen of de behandeling door kan gaan. Dit hangt af van de echo die gemaakt wordt. Een zwangerschap mag na 24 weken zwangerschap alleen worden afgebroken als er ernstige medische redenen zijn. Is abortus voor jou geen optie meer? Dan bespreken we graag de andere opties met je.

Handige links:

Neem contact op

Uit de praktijk

Zwangerschap wel of niet afbreken

Paul en Laurien

De paniek is zichtbaar bij Paul en Laurien. Laurien is ongepland zwanger en het stel weet niet of ze nog een kindje willen. Het dilemma geeft veel druk. Krijgen ze er spijt van als ze de zwangerschap afbreken? Of als ze dat juist niet doen?
Lees het verhaal